Kiválasztani egy honlapnak megfelelő betűtípust sokkal nehezebb, mint ahogy azt sokan gondolják. Nagyon sok tényező játszik itt közre. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány irányelvet, néhány íratlan szabályt, amely számunkra hatásosnak bizonyult a betűtípusok használatának terén. Remélhetőleg te is hasznosnak találod majd őket és méltónak arra, hogy felhasználd honlapod készítésekor.

Mi az első és legfontosabb szabálya a betűtípusok használatának? Természetesen az, hogy olvasható legyen a szöveg. Ezért többet kell tudnunk a két nagy betűtípus kategóriáról. Az első kategória a Serif (azaz talpas) betűtípusokat foglalja magába a második pedig a Sans Serif (talpatlan) betűtípusokat. Mindez jól hangzik, de vajon mi különbözteti meg őket?

A Serif betűtípusok olyan betűkből, karakterekből és szimbólumokból állnak, amelyek végén kis horog-szerű vonalak vagy hullámok vannak. Lényegében ezek a Serif-ek, tehát innen jön a név. Ezeket a betűtípusokat általában szövegtörzsben használják. Papíron egyszerű olvasni, mivel a szem könnyebben tudja követni az ilyen típusú szöveget. Ez az oka annak, hogy a leggyakrabban újságokban, magazinokban, könyvekben stb. használják. Ezzel ellentétben nehezebb őket egy számítógép képernyőjén olvasni. (a legismertebb ilyen betűtípus a Times New Roman)

A Sans serif betűtípusok: a „sans” szó franciául azt jelenti, hogy „nélkül”, így hát ezek a betűtípusok nem rendelkeznek a horog-szerű vonalakkal a betűk, szimbólumok végén. Az egyszerűségüknek köszönhetően könnyebb őket a számítógépek képernyőjén olvasni, nyomtatott formában pedig nehezebb. Ebből kifolyólag, ezek a legmegfelelőbb betűtípusok a honlapok készítésekor. Általában kisebb szövegek esetén szokták őket használni. (legismertebb példák: Arial, Verdana, Source Sans Pro).

A többi betűtípussal kapcsolatos íratlan szabályunk a méretekre, a fajtákra illetve a karakterformázásra vonatkozik. Minden honlapnak szüksége van egy bizonyos folytonosságra, egy vizuális egységre, amiben a betűtípusok nagy szerepet játszanak. Ez az oka annak, hogy elővigyázatosak kell legyünk, amikor kiválasszuk őket.

Ne használj több mint két, legfeljebb három betűtípust egy honlapon. Ha többet használsz, nemcsak nehezebben olvasható lenne a honlap, de a látogatókat össze is zavarnád ezzel. Megosztaná a figyelmüket a több különböző betűtípus. Akár az is megtörténhet, hogy rossz érzéssel hagyják el a honlapodat. Ezt nem kellene megkockáztatnod. Használj egy betűtípust a címeknek/alcímeknek, egy másikat a szövegeknek, esetleg egy harmadikat a kapcsolati adatoknak a honlapod alján … de ne ess át a ló másik oldalára.

Milyen üzenetet szeretnél közölni a honlapodon? Ez szoros kapcsolatban áll a vállalkozásod típusával. Például, ha egy fodrász szalon tulajdonosa vagy, ne használj olyan betűtípusokat mint a Molot, hisz az sokkal jobban illik egy építkezési vállalkozáshoz. Egy olyan betűtípust válassz, amely stílusosabb, mint például a Georgia, vagy egy olyat amely kézíráshoz hasonló, mint például a Marck Script. A karakterformázás (például az, hogy félkövér betűket használj-e) is a vállalkozásod típusától függ. Bizonyosodj meg affelől, hogy a betűtípus releváns és megfelelő.

Ugyanakkor a méretek is rendkívül fontosak. Habár a betűtípusok látszólag csupán apró részét képezik egy honlap design-jának, mégis elengedhetetlen puzzle darabkái az összhatásnak. Még az olyan kis részletek is, mint a betűtípus megfelelő méretének kiválasztása, javíthatja de tönkre is teheti a honlap design-ját. Ezért teljesen biztos kell legyél abban, hogy a méret megfelelő, nem túl kicsi de nem is túl nagy. Egyrészt figyelembe kell venned az olvasót, aki a túl kis méretű címek vagy alcímek miatt elveszítheti az érdeklődését. Másrészt viszont saját érdekeidet is szem előtt kell tartanod: például ha különleges árajánlataid vannak, vagy valamilyen hírt szeretnél kiemelni, használj nagyobb betűket.

Amint azt már említettem, a karakterformázás (vastag betűk, dőlt betűk, aláhúzás, színezés stb.) kissé becsapós lehet. Nem szabad elfelejtened, hogy „néha a kevesebb több” és azt, hogy mindez segíthet, de ronthat is a design-on. Minden karakterformázási opció figyelemfelkeltésre hivatott. Csupán egyet fogok most kiemelni. A színezés – ha beszínezel egy szövegrészt, mindenképpen győződj meg róla, hogy egy olyan színt választasz, amely megegyezik a honlap design-jával.

Végül de nem utolsó sorban, még egy tanács: ha azt akarod, hogy honlapod hasonlóan, vagy majdnem ugyanúgy nézzen ki különböző számítógépeken (PC, Mac) használd valamelyiket a már említett betűtípusok közül: Arial, Verdana, Times New Roman. Íme a betűtípusok használatának legalapvetőbb szabályai, próbáld ki őket honlapodon! Az eredmény biztosan elnyeri majd tetszésedet!

Design